Belang van gras maaien

Ieder voorjaar hoor je weer je buren in volle glorie gras maaien, ook de gemeente begint alweer met het rondrijden in hun grasmaaiers. Maar waarom moet je nou eigenlijk grasmaaien? Het spreekt natuurlijk voor zich dat je gazon er mooi bij ligt wanneer je je gras gemaaid hebt maar er zijn uiteraard meer voordelen dan het tijdelijk netjes uitzien van je grasveld.

Allereerst zorgt het grasmaaien ervoor dat je grasmat gezonder en sterker word. Er komt namelijk meer licht en zuurstof bij ieder sprietje waardoor niet alleen de grotere plukken het goed doen maar ook de kleine jonge sprietjes. Doordat ieder sprietje even waardige hoeveelheid zuurstof en licht krijgt zal je grasmat dichter worden en word het mooi stevig. Ook de kleur veranderd door de hoeveelheid zuurstof en licht waardoor je een mooier veld hebt.

Hoe vaak je moet grasmaaien hangt af van het soort gazon dat je hebt en de snelheid dat je gras groeit. Sommige mensen hebben al gauw veel lange sprieten in hun veld terwijl een ander ruim een week geen verschil ziet in het uitzicht op hun gazonnetje. Regelmatig onderhouden zorgt er dan ook voor dat het langer netjes blijft. Heb jij plekken waar het gras niet goed groeit dan kan je hier wat extra voeding over strooien en op deze manier ervoor zorgen dat het gras ook daar goed gaat groeien. Daarnaast is het van belang dat wanneer je een hond hebt deze niet op je grasveld plast. De plek waar de hond geplast heeft zal namelijk doorgaan terwijl de randen juist extra voeding krijgen en daardoor ontstaat er een dode plek met lange sprieten erom heen. Dat is voor je grasveld absoluut niet mooi. Ook is het regelmatig bewateren van je gazon een must zodat je niet in de zomer met een dood of geel grasveld zit.